Æstetisk bæredygtighed
Ting af høj kvalitet ældes med ynde?
Det er først og fremmest et begreb, som er Kristine Harper har fundet frem til efter at have forsket i både æstetisk oplevelse og bæredygtig produktion. Hun har skrevet en bog, Æstetisk Bæredygtighed, udgivet af Samfundslitteratur. Det er læsning, man bliver klogere af – en helt ny vinkel på bæredygtighedsdebatten og samtidig også en ældgammel måde at skabe produkter på, nemlig til lang holdbarhed.
Værdierne bag vores produktion af strik i merinould
Vi ønsker at gøre tingene anderledes end majoriteten af modebranchen, der designer tøj, som kun skal holde i få sæsoner. Kirstine Harper forærede os med bogen, Æstetisk Bæredygtighed en form for retning, satte ord på det, vi i forvejen mente havde værdi. Vi forsøger med vores strikkollektion at arbejde ud fra nogle af principperne i bogen. Vi vil med vores strik brand gerne bidrage med tøj, der skaber tilfredshed og glæde hos ejeren, fordi det er smukt og tidløst, behageligt at have på, holder i mange år, er færdiggjort med en række håndværksmæssige detaljer, og fordi det er fremstillet af naturmaterialer og dermed 100% bionedbrydeligt, når det en gang skal kasseres. Hvis disse parametre er fulgt, skulle du som ejer gerne få lyst til at bruge din strikbluse igen og igen og beholde og passe på den gennem mange år.
Mode og bæredygtighed – slowfashion
Når vi taler om tøj og bæredygtighed er det allerbedste at bruge det tøj, vi allerede har i vores garderobe. Måske mangler der et par ting, der kan binde resten af garderoben sammen, og give dig muligheden for at mixe på kryds og tværs. Og de få produkter kan du vælge at købe med høj kvalitet og ikke ud fra tidens modetrends. Man kan måske gå hen og blive lidt træt af at se på småblomstrede romantiske kjoler og toppe med pufærmer. Det holder måske ikke år efter år… eller gør det mon for dig? Alt det tøj i din garderobe, som du ikke bruger, bør du aflevere til genbrug, så andre får muligheden for at bruge det.
Kvalitet er det nye sort – buy less buy better
Konklusionen må være, at vi alle begynder at efterstræbe høj kvalitet i de ting, vi køber og har på eller omgiver os med, og at vi køber færre ting eller stykker tøj, der til gengæld holder meget længere. Det rejser så spørgsmålet, hvordan kan vi i købssituationen vide, om en striktrøje eller en halsedisse har høj kvalitet – kan man regne med, at pris afspejler kvalitet? Vores postulat er, at man med erfaring lærer at skelne mellem godt og skidt, og indtil da kan man måske opsøge mere viden om f.eks. forskellige garn kvaliteter, vask og pleje mv. Læs evt. mere her, og klik på ‘materialer’ og ‘vask og pleje’ under produktbillederne.
Om vi er lykkedes med vores projekt, må være op til den enkelte at afgøre, men vi har gjort vores bedste, hvilket dog blot er en start. Vi skal naturligvis arbejde videre med at få ny viden omsat i vores produktion.