Om produktionen af strik i merinould
Facts om produktionen af vores strik i merinould
Vi har valgt, at produktionen af garn og strik foregår i Italien – ikke i Asien, Kina eller andre fjerne kontinenter, hvor vi har svært ved at følge produktionen. Det giver højere produktionsomkostninger, da garnet er dyrere at producere, og strikkerne skal have højere løn. Det er et bevidst valg, som også handler om, at vi gerne ser, at de tekstile håndværk bevares i Europa og allerhelst også i Danmark. Læs evt. mere her.
Hvorfor så Italien?
Italienerne er utroligt dygtige, når vi taler om strik, håndværksmæssig kunnen og fremstilling af de bedste kvaliteter af merinould. Vores spinderier har gennem mange år oparbejdet en høj grad af viden mht. forædling af garnet, og der arbejdes samtidig seriøst og målrettet med at mindske udledning af vand og kemikalier, egenproduktion af grøn elektricitet, genbrug af spinderiets restprodukter m.m. Vi ved i kraft af firmaets sustainability report, at der arbejdes seriøst med opgaven, men vi tør ikke garantere ret meget – der er gået inflation i begrebet bæredygtighed – og det ønsker vi ikke at bidrage til.
Merinoulden kommer primært fra Australien. Vores spinderier køber ind fra en samlet pulje, og har dermed ikke kontakt til den enkelte producent. Vi synes Australien og den langt overvejende del af uldproducenter i verden ligger meget langt fra Danmark og Europa. Vi håber, det igen kan blive attraktivt at avle uld til garnproduktion i Europa, og indtil da vil vi påvirke vores garnspinderier til at stille krav til producenterne og fremme en mere transparent proces.
Samarbejde med et lille strikkeri
Vores strikkeri Emilia-Romagna drives af to søstre. De er selvstændige og styrer dermed deres egen virksomhed. Det er et meget lille strikkeri, der leverer en høj kvalitet og stor fleksibilitet mht. ordrestørrelse mv. Det kan betyde, at vores kunder indimellem må vente lidt på en bestilling, men det foretrækker vi frem for at få lavet store produktioner hos et større firma og måske ende op med strik, som vi ikke kan sælge.
Vi besøger strikkeriet et par gange årligt og medbringer designs og forslag til teknikker og kvaliteter. De endelige modeller udvikles i samarbejde med søstrene, da de besidder en teknisk viden og håndværksmæssig kunnen på meget højt niveau. De arbejder ved gamle manuelt drevne strikkemaskiner, hvor de undervejs formgiver produkterne. Monteringen foregår ved en såkaldt linker, hvor de enkelte dele strikkes sammen. Alle processer kræver dygtigt håndarbejde, snilde og akkuratesse.
Gennemsigtighed og gensidig tillid
En anden og mindst lige så vigtig problemstilling er den, at det er langt sværere at kontrollere arbejds- og miljøforholdene på en fabrik i Kina end en tilsvarende i Danmark eller Europa. Det kræver langt mindre at besøge sine leverandører i Italien end at tage den lange rejse til Kina. Og med Europa er der større lighed i kulturen og dermed også den måde, vi behandler vores ansatte på samt tager hensyn til miljø og klima. Vi besøger jævnligt vores strikkeværksted i Norditalien, og der er stor gennemsigtighed til garnspinderiets sustainability reports, som ligger offentligt tilgængelige, se evt. mere her.